MM Focus

Przeładowuje tylko pliki robocze bieżącej fazy GSD do kontekstu po ręcznym /clear, w środku fazy

Autor: mworldorg · mworldorg/markdown-memory

Testowano · Działa ★ 9.2/10

MM Focus — Przeładowuje tylko pliki robocze bieżącej fazy GSD do kontekstu po ręcznym /clear, w środku fazy

Co robi ten skill

Dla projektów zgodnych z metodologią GSD, przeładowuje pełną zawartość (nie podsumowanie) plików roboczych bieżącej fazy — STATE.md, HANDOFF.json i odpowiedniego z CONTEXT/PLAN/SUMMARY dla wykrytego etapu (Discuss/Plan/Execute/Verify) — zaraz po tym, jak użytkownik ręcznie uruchomił /clear w środku fazy. Aktywuje się na frazy takie jak '/mm-focus', 'przeładuj pliki bieżącego etapu po clear' lub 'przywróć kontekst etapu po /clear'; ściśle przekazuje kontrolę do siostrzanej umiejętności /mm resume dla projektów niezgodnych z GSD lub gdy pożądane jest podsumowanie w formie prozy (nie surowe pliki). Ściśle tylko do odczytu, nigdy nie zapisuje do .planning/ lub .gsd/.

Raport z testu

Zbudowano tymczasowy fałszywy projekt GSD (.planning/STATE.md + phases/03-auth/{CONTEXT,PLAN}.md + HANDOFF.json) i faktycznie uruchomiono procedurę: poprawnie użyto priorytetu artefaktów (PLAN.md obecny, SUMMARY.md nieobecny -> etap=Execute, nie tylko polegając na zadeklarowanym statusie STATE.md), załadowano dokładnie 4 zakresowe pliki i wygenerowano jednowierszowy wskaźnik pobierający następny rzeczywisty krok z HANDOFF.json — w porównaniu do podstawowego odruchu polegającego na przeglądaniu całego repozytorium i pisaniu podsumowania w formie prozy, co jest dokładnie powieleniem stylu resume, którego unikania opisuje sama umiejętność.

Testowano: 2026-07-16 · Claude Code 2.x (agent harness)

Instalacja

git clone https://github.com/mworldorg/markdown-memory
cd markdown-memory
mkdir -p ~/.claude/skills
cp -r skills/mm-focus ~/.claude/skills/mm-focus

Komendy i przykładowe prompty

  • /mm-focusPrzeładowuje tylko pliki robocze bieżącej fazy GSD do kontekstu po ręcznym /clear, w środku fazy

Skille uruchamiają się na zwykłe polecenia — bez komend do zapamiętania. Po instalacji aktywują go prompty takie jak te (po angielsku):

  • Reload the current phase's working files now that I just ran clear
  • Bring back my project's stage context now that the session got cleared
  • Pull the STATE and PLAN files back in after this manual context clear